1964 Ford Thunderbird

Deze big bird kwam regelrecht uit de USA. Na een tocht overzee in een container was hij wel toe aan wat verzorging. Allereerst viel de cellulose lak erg op. Op veel plaatsen bijgeverfd, zwaar vervuild of aangetast. Cellulose lak is snel drogend maar is ook beperkt bestand tegen oplosmiddelen en niet echt 'hard'. De bijgeschilderde plekken vloegen eraf ná het uitwassen met thinner (en veel water). Type aanduiding op de neus werd tijdelijk verwijderd.

   

Daarna is de hele body gepolijst met verschillende grofheden aan polijstpads en polijstmiddelen. Ik begin nooit 'te' grof maar eerst met een aantal stapjes terug in gradatie om het effect te bekijken en wat de lak aankan. Zo kom je niet voor de verrassing dat je te ver gaat.

Het interieur was een ander verhaal. Het was naast vervuild ook voorzien van een verflaag. Het rare was dat op een onzichtbaar stukje een klein onderzoek is gedaan. Onder de vervuilingslaag zat de verflaag, daaronder weer een verflaag met daaronder wéér vervuiling. Nog vreemder was dat daaronder een heldere metallic/flake laag zat. Om die volledig zichtbaar te krijgen zou het zeker een paar weken kosten met het risico dat het bij andere interieurdelen niet zou passen qua wellicht verschillende kleuren.

Er werd gekozen om het zo schoon mogelijk te maken en de aanwezige 'patina' voor zich te laten spreken.

Stevig wat uurtjes verder was de Thunderbird weer een zeer knappe verschijning die zijn glans weer terug had!

Maak jouw eigen website met JouwWeb